Malum, adettir, bir yılı kapatıp yeni yıla başlarken bir envanter çıkarılır, geçmiş yılın muhasebesi yapılır. Ama en çok da yeni yıl için planlar yapılır ve öngörülerde bulunulur. Gelin isterseniz hep birlikte 2014’ün falına bakalım; bakalım firmaları özellikle dijital dünyada ve sosyal medya iletişiminde neler bekliyor?

DAHA FAZLA ŞİRKET SOSYALLEŞECEK: 2010 yılında Türkiye’de hız kazanan firmaların sosyal medyayı keşif harekatı 2014’te daha da hızlanacak ve derinleşecek. Sosyal medyadan hala korkan, kaçınan ve hatta bir kabus olarak gören markalar, firmalar ayıplanacak.

SOSYAL CRM DÖNEMİ BAŞLAYACAK: Firmalar yeni yılda müşteriyle iletişim, ilişki ve bağ kurmada dijital dünyayı ve sosyal ağları daha fazla kullanmaya başlayacak. Organizasyon yapılarında değişiklikler yaşanacak. Halkla ilişkiler ve pazarlama departmanlarında görevli insan kaynakları başta olmak üzere, şirket bünyesindeki tüm çalışanlar “Sosyal CRM” eğitimlerinden geçmeye başlayacak. Twitter, Facebook gibi platformlar müşterileri “dinlemek”, soru ve sorunlarını karşılamak için önemli platformlar haline gelecek.

SOSYAL MEDYANIN REKLAM MECRASI OLMADIĞI ANLAŞILACAK: Başlangıç döneminde sosyal medyayı bir yayın aracı ve buna bağlı olarak sıcak satış ve pazarlamanın bir parçası gibi gören markalar, sosyal medyanın gerçek gücünün bu olmadığını daha fazla kavrayacak. Firmalar, varlıklarını oluşturan ve müşterilerine sundukları değerleri transfer etmeleri ve bu zeminde hedef kitleleriyle bağ kurmaları gerektiğini daha fazla anlayacak ve gerçek satış/pazarlamanın bu sürecin devamında olduğunu yeni yılda daha fazla görecek.

İÇERİK YÖNETİMİ KAVRAMI YAYGINLAŞACAK: 2014’te markalar müşterilerine kendilerini sosyal ağlar üzerinden daha fazla anlatmaları, üstelik bunu reklam tadında yapmamaları gerektiğini anlayacak. Üretim ve satış süreçlerinin arka planını ve bunlarla ilgili tüm ayrıntıları müşterileriyle daha fazla paylaşacak, bunun için bloglar oluşturacak, Facebook, Twitter’ı daha etkili içerikler için kullanacak. 2014, aynı zamanda yalnızca Türkçe değil, özellikle ihracatçı markaların küresel piyasalar için İngilizce başta olmak üzere yabancı dilde içerikler de üretmeye başladıklarını bir yıl olacak.

MAHREMİYET YERİNİ ŞEFFAFLIĞA BIRAKACAK: Müşterilerin satın aldıkları ürün ve hizmetler hakkında daha fazla “bilme” istediğinin artmasıyla markaların duvarları çok daha fazla camdan duvarlara dönüşecek. Müşteriler, üretim şekli, niteliği, hizmet standart ve sunumları, saklama koşulları, fiyat ve iade koşulları gibi onlarca unsur hakkında daha fazla bilgi isteyecek. Bu bilgileri sosyal ağlar üzerinden gönüllü olarak karşılayan markalar avantaj elde edecek; kaçınanlar ise müşteri kaybedecek.

SOSYAL MARKA KAVRAMI DAHA ÇOK KONUŞULACAK: Markaların, müşterileriyle, hedef kitleleriyle kurdukları sosyal ilişki kapasitesi, kabiliyetleri markaların algısını daha çok etkileyecek ve “sosyal marka” seviyelerini belirleyecek. Müşterilerle kurulan sosyal ilişki seviyesi, tepki süreleri ve iletişim/ilişkinin biçim ve kalitesi elbette yine sosyal marka unsurunu belirleyen unsurlar olacak.

VİDEO SOSYAL MEDYANIN YILDIZI OLMAYA BAŞLAYACAK: Özellikle mobil iletişimin daha da yaygınlaşması ile birlikte video içerikler önem kazanacak. 2014 yılında video sosyal medyanın yıldızı olacak. Markalar Web TV ve IPTV yatırımlarına başlayacak. Youtube benzeri platformlar üzerinden kanallar oluşturup hedef kitlelerine daha etkin biçimde ulaşmaya başlayacak. Ama video ile ilgili esas patlama GSM şirketlerinin yatırımlarını derinleştirmesi ve tablet ile akıllı telefon penatrasyonunun   derinleşmesiyle esas patlama 2015’ten itibaren yaşanacak.

DİJİTAL REKLAM BÜTÇELERİ ARTACAK: Markalar arama motoru  optimizasyonuna (SEO), Google reklamcılığına, online yayın mecra reklamcılığına daha fazla yöneleceği gibi, Facebook gibi kanallardaki ulaşılabilirlik kapasitelerini artırmak için çok daha fazla Facebook reklamları kullanacaklar. Facebook reklamcılığıyla çok daha fazla firma tanışacak. Geleneksel  reklamcılık kanallarına ayrılan bütçelerde 2014’ten itibaren dramatik küçülmeler yaşanacak.

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DEĞİŞECEK: İnsan kaynakları yönetiminde “Ehliyetin var mı?”, “İngilizce biliyor musun?” sorularının yanına “Sosyal medyaya hakim misin ve ne derece kullanabiliyorsun?” sorusu eklenecek. Online sosyal iletişim kapasitesi, firmaların personel seçerken tercih sebebi ve giderek temel bir kriteri haline gelecek. İş başvurusunda bulunanların sosyal medya platformlarında paylaştıkları içerikler işe alımlarda daha fazla etkili olacak.

KURUMSAL EĞİTİMDE PATLAMA YAŞANACAK: Firmalar mevcut insan kaynaklarının sosyal medya iletişim kapasitelerini artırabilmek için kurum içi eğitimlerini artıracak ve bunun için eğitim bütçelerini büyütecek.

Kısacası, 2014 sosyal medya iletişiminde markalar için kritik bir yıl olacak. Sosyal medya iletişiminin, sosyal medya pazarlaması ve giderek “Dijital Pazarlamasına” dönüşeceği bir yıl olacak.

Herkese, önce sağlık ve başarılarla dolu, bol kazançlı bir yıl diliyorum…

CEVAP VER

Yorumunuzu giriniz!
Bu bölüme adınızı giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.