Dijital iletişim hayatlarımızın ayrılmaz parçası haline geldi. Hem kişisel hem de iş yaşamımızda iletişimimizi Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp, Messenger gibi çok sayıda iletişim platformunda “anlık” olarak sürdürüyoruz.

Dijital çağda bilgi kaynakları çoğaldıkça bu bilgi kaynaklarını “takip etmek”, bu kaynaklardan “doğru ve verimli” bir şekilde yararlanmak da önem kazanıyor. Zamanımız kısıtlı, ancak takip edebileceğimiz, ayrıca edilmesi de gereken “bilgi kaynakları” ise çok fazla.

“Bilgi” ve “veri” özellikle iş yaşamımızda stratejik bir öneme sahip. Şirketlerin, kurumların, profesyonellerin hedef kitleler, sektörler, rakipler, teknoloji ve yenilikler hakkında “hızla” bilgiye ulaşması, “doğru ve zamanında” kararlar alması ayakta kalmaları için olmazsa olmazları haline geldi.

Bilgi süreçlerini etkin takip için dijital platformların içinde kolaylaştırıcı araçlar bulunuyor. Burada sizlerle Twitter’daki “Listeler” özelliğini paylaşmak istiyorum.

Twitter’ı kişiler farklı amaçlar ve hedefler için kullanabiliyor. Hangi amaçla kullanıyor olursanız olun Twitter muhteşem bir bilgiye ulaşma platformudur. Ancak yüzlerce ve çoğunlukla binlerce hesabı takip etmeye başladığınızda Twitter akışını kontrol etmek, önemli bilgileri kaçırmamak, üstelik bunlardan zamanında haberdar olmak gerekir.

Eğer Twitter’ı genel bir takip listesi altında rutin bir biçimde kullanıyorsanız, muhtemelen birçok önemli bilgiyi kaçırıyorsunuz demektir. Twitter takip listenizin büyüklüğü ve kontrol sıklığınıza göre bu zorluk derecesi farklılık gösterir.

 ‘LİSTEYİ’ NASIL OLUŞTURACAKSINIZ?

Yapılan araştırmalara göre kullanıcılar Twitter’da her hangi bir zamanda akışını kontrol ettiğinde en fazla 30 dakika ile 60 dakika aralığındaki paylaşımlara kadar geriye gidiyor. Daha eski paylaşımları kontrol etmiyor. Günlük özel ve iş yaşamı içerisinde ne yazık ki her an Twitter’ı kontrol etme imkanımız yok; buna gerek de yok.

Peki kaçırmak istemediğimiz bilgiler, fırsatlar varsa, ya da bazı hesaplardan gelen paylaşımları mutlaka takip etmek istiyorsanız ne yapacaksınız?

LİSTELER ÖZELLİĞİNİ KEŞFET!

Bunun için Twitter içinde harika bir araç var: Listeler özelliği…

Liste, Twitter hesaplarından oluşturulmuş bir gruptur. Bu araçla kendi listelerinizi oluşturabilir veya başkaları tarafından oluşturulan listelere abone olabilirsiniz. Oluşturduğunuz bir listenin zaman akışını görüntülediğinizde, yalnızca o listedeki hesaplardan gelen Tweetleri görürsünüz.

Listeler bağlantısına Profil simgenize tıklayarak açılır menüden ulaşabilirsiniz. Burada “Listeler” bağlantısına tıklayarak başlangıç yapabilirsiniz. Karşınıza çıkacak ekranda “Yeni Liste” bağlantısını tıklayarak ilerlemeniz gerekiyor.

Karşınıza çıkan ekranda, “Liste Adı” (En fazla 25 karakter), “Açıklama” (En fazla 100 karakter) ekleyerek listenizi oluşturabilirsiniz. Bu aşamada, “özel hale getir” kutusunu işaretleyerek oluşturduğunuz listeyi yalnızca siz görüntüleyebilir, dışarıdan abone olmaya kapatabilirsiniz.

Takip etmek istediğiniz Twitter adreslerini arama bölümünden sorgulayarak tek tek seçmeniz gerekiyor. Son olarak “Tamam” bağlantısını tıklayarak listenizi oluşturabilirsiniz.

LİSTELERLE İLGİLİ DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

İşlemi tamamladıktan sonra “Listenizi”, “Tweetler”, “Üyeler”, “Aboneler” segmeleriyle görüntüleyebilirsiniz.

Tweetler segmesini etkin kıldığınızda listenize dahil ettiğiniz hesaplardan gelen paylaşımları kolayca görebilirsiniz.

“Üyeler” segmesinde listenize dahil ettiğiniz hesapları tek tek inceleyebilirsiniz.

“Aboneler” segmesinde ise, eğer listenizi oluştururken kapalı hale getirmediyseniz sizin listenize abone olanları görebilirsiniz.

Listenizin sağ üst köşesindeki  “i”bağlantısını kullanarak istediğiniz zaman bilgilerinizi, ayarlarınızı kontrol edebilir, uygun gördüğünüz değişiklikleri yapabilirsiniz.

Twitter listelerindeki bilmeniz gereken bazı limitler bulunuyor. Twitter, hesap başına en fazla 1000 listeye izin veriyor. Liste başına da en fazla 5000 hesap ekleyebiliyorsunuz. Liste adları oluştururken de 25 karakteri geçemez ve liste adlarına rakamla başlayamazsınız.

LİSTELER ÖZELLİĞİNİ NEDEN KULLANMALISINIZ?

Dijital ortamda yüzbinlerce, milyonlarca bilgi anlık olarak kişiler ve kurumlar arasında dolaşıyor, dağıtılıyor. Özellikle profesyonel iş yaşamının içindeyseniz, sektörünüz, rakiplerinizle birlikte, tüm teknolojik yenilikleri, riskleri ve fırsatları takip etmeniz gerekir. Bunları artık gazete, dergi gibi geleneksel iletişim mecraları üzerinden takip etmeniz mümkün değil. Peki, Twitter listeler özelliğini kullanmak size ne kazandırır?

  • Her şeyden önce kaynaklarınızı kolayca takip edebilir, zaman kazanır, hiçbir bilgiyi kaçırmadan takip edebilirsiniz.
  • Twitter listeleri ile sektörünüzün gelişim ve seyri hakkında bilgi edinirsiniz. Yatırım alanlarını, bölgelerini, niteliklerini algılayabilecek bilgileri takip edebilirsiniz.
  • Sektörünüzdeki teknolojik yenilikleri, kullanım düzey ve eğilimlerini gözlemleyebilir, teknoloji yatırımı kararlarınızı, yatırım planlama ve öngörülerinizi şekillendirebilirsiniz.
  • Rakiplerinizin faaliyetlerini, yatırım kararlarını ve diğer gelişimlerini takip edebilir, analiz edebilirsiniz.
  • Pazarlama ve satış ekipleri başta olmaz üzere çalışanlarınız için özel liste oluşturarak “içerik yönetimi” ve “etkileşim süreçlerini” yönetebilirsiniz.
  • Sektör, şirket ve pazarınızı etkileyen ekonomik, sosyal, siyasal gelişmeleri, kararları, genel bilgi kaynaklarını gerçek zamanlı takip edebilir, kendi kararlarınızı yönetebilirsiniz.

LİSTELERİ NASIL OLUŞTURABİLİRSİNİZ?

Eğer Twitter listesini işiniz ve şirketiniz için kullanacaksanız, “hedeflerinizi” iyi belirlemelisiniz. Ana liste başlığınız altında genel bir çerçevede takip gerçekleştirebileceğiniz gibi, bazı segmentler oluşturarak da birden fazla listeyle hedeflerinize göre özelleştirebilirsiniz.

Örneğin, perakende sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin “pazarlama/satış” temsilcisi iseniz Twitter’da listeler oluştururken, “Müşteriler”, “Potansiyel Müşteriler”, “Tedarikçiler”, “Rakipler”, “Sektör Yayınları”, “Fuarlar”, “Çalışanlar”, “Trendler”, “Uluslararası Kaynaklar”, “Piyasa Verileri” gibi farklı hedef ve adlarla listeler oluşturabilirsiniz.

Eğer çok sayıda Twitter kaynağını takip etmeniz gerekiyorsa segmantasyona yönelmenizi öneririm. Bu bilgi kaynaklarını odaklanmış bir çerçeve içerisinde takip etmenizi ve analiz etmenizi kolaylaştırır.

CEVAP VER

Yorumunuzu giriniz!
Bu bölüme adınızı giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.